Hoe ziet een avondje schieten op de Raalter Schutterij eruit?

Op dinsdag- en donderdagavond heb je de mogelijkheid om te trainen. Vanaf 19.30 is de baan open en ben je welkom. Meestal wordt voor dat getraind of competitie geschoten wordt even bijgepraat met deze en gene over wat zoal speelt, of over gebeurtenissen in de gemeente Raalte. Één voor één gaan de schutters dan de baan op om hun ding te doen; er zijn schutters die opgelegd schieten, het luchtgeweer ligt dan op een steun, en schutters die vrij staand schieten. De baanlengte is in beide situaties 10 meter, en er zijn 9 banen. Schutters die opgelegd meedoen aan de interne competitie doen 20 schoten, en de schutters die vrij staand schieten doen er 40.

Eerst wordt de baan naar eigen voorkeur ingericht; de steun op hoogte, de kaarthouder op maat gezet, en de kaarten en kogeltjes zorgvuldig klaargelegd binnen handbereik zodat later de eenmaal aangenomen houding niet meer hoeft te veranderen. Dan pas komt het wapen op de baan, altijd leeg, open en naar de baan gericht. Veiligheid van jezelf en anderen is en blijft het belangrijkste als je je op de baan bevindt. Op de baan is het stil, en is ieder in opperste concentratie zijn prestatie aan het leveren. Enkel het gezoem van het kaarttransport en het ploffen van de luchtgeweren is hoorbaar, met soms wat binnensmondse kreten bij een slecht schot.
Het is een intensieve concentratiesport die absolute beheersing van het lichaam vraagt. Even een hoestje, iets te lang met de vinger aan de trekker hangen of een korte verslapping en het schot geeft je direct feedback in de vorm van een lage score. Met zo’n gemiddeld 4,5 kg gewicht van het luchtgeweer vraagt het ook nog wel iets van het fysiek, en wordt het nodige gezweet! Na een halfuurtje zijn de eersten klaar, die verlaten de baan naar de kantine. Daar worden de scores geteld, en worden goede en minder goede prestaties uitgebreid met de nodige sneren en humor besproken. Dat doen we meestal met een drankje en dan komt ook de gezelligheid los.
Met een zeer divers publiek ontstaan leuke gesprekken, waar ruimte is voor serieuze of interessante onderwerpen, verhalen over het Raalte van vroeger, en waar het leven vooral met humor wordt benaderd. Zo tegen 22.30 gaat ieder weer zijns weegs.

Hoe werkt het?
Het luchtgeweer maakt gebruik van samengeperste lucht om een projectiel met precisie af te vuren. Schietsport vereist concentratie, met luchtdruk schieten is een manier om op competetieve wijze je concentratie te verbeteren. Bij de Raalter Schutterij kun je schieten met luchtdrukgeweer of luchtdrukpistool vanaf 12 jaar. Of je nu al schietervaring hebt of nieuw bent in deze wereld, bij ons is iedereen welkom.
Er wordt geschoten in twee disciplines: opgelegd en vrij staand (olympische discipline). Je kunt dus kiezen wat het beste bij je past en daarin je eigen stijl ontwikkelen. Of je nu gewoon wilt ontspannen of deel wilt nemen aan competities, onze vereniging verwelkomt je met open armen. Dus, als je boven de 12 bent en zin hebt in een opwindende nieuwe hobby, kom eens aan bij de Raalter Schietvereniging!

Veiligheid
Bij ons staat veiligheid voorop. Er wordt geschoten conform richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) (KNSA link naar de website). Wij voorzien je van de juiste begeleiding en uitrusting.